Ses Salines
El poblat talaiòtic de „Els Antigors‟ ja pertany al poble de ses Salines
El batle Bernat Roig va formalitzar la compra-venda de l‟espai fins ara en mans privades.
ajuntamentsessalines 19/11/2018 - 15:53:11
El poblat talaiòtic de „Els Antigors‟ ja pertany al poble de ses Salines

 

El batle Bernat Roig va formalitzar la compra-venda de l‟espai fins ara en mans privades.

La titularitat pública obri un ventall per a futures excavacions, línies d‟investigació i crea un punt d‟interès turístic.

El poblat, de 12.000 metres quadrats pertany a l‟època talaiòtica i data del 1000 aC.

El municipi de ses Salines és des d‟ara propietari del poblat talaiòtic de Els Antigors, desprès de oficialitzar la compra-venda davant notari entre el batle, Bernat Roig, com a representant del poble i els fins ara propietaris de l‟espai.

Segons ha explicat el batle és una antiga reivindicació històrica del poble de ses Salines “que ja va iniciar els tràmits per a la seva adquisició a la legislatura 2007-2011, malgrat ha estat enguany quan s‟ha pogut formalitzar l‟adquisició del poblat per un valor de 80.000 €”.

Aquesta compra ha estat possible gràcies a una convocatòria pública desenvolupada pel Consell de Mallorca perquè els municipis amb jaciments arqueològics poguessin adquirir-los i passar així a titularitat pública.

Bernat Roig assegura que amb aquesta adquisició que denomina “la joia de la Corona”, s‟obri un ventall de possibilitats; des de promoure noves excavacions, crear línies d‟investigació o museïtzar l‟espai. Però a més, significa “donar valor cultural i arqueològic a tot el municipi i ampliar així la nostra oferta turística, donant a conèixer altres aspectes d‟interès a més del sol i platja”.

Amb la compra de Els Antigors hem esclatat l‟ou que ens permetrà diversificar la nostra oferta, cultural, patrimonial, arqueològica i turística i posar de relleu la importància de la cultura talaiòtica a les Balears front a altres cultures mediterrànies”.

Els Antigors‟

El poblat talaiòtic de Els Antigors data del 1000 aC.,i la parcel·la que s‟ha adquirit té una extensió de 12.000 metres quadrats. El seu gran valor arqueològic ve determinat pels elements monumentals que són visibles a simple vista, on hi consten 5 talaiots, un tram de muralla que envolta tota la propietat, i recintes diversos.

De banda, l‟any 2016 per commemorar el centenari de l‟inici de les excavacions, l‟església Vella de ses Salines va acollir una exposició d‟objectes extrets del jaciment durant l‟any 1916 per part de l'Institut d'Estudis Catalans que va iniciar un projecte d‟excavació, que va suposar durant una dècada, l'excavació de 45 jaciments mallorquins, un dels quals va ser Els Antigors.

Es van poder veure algunes de les peces més significatives que s'hi van trobar i que es conserven des de llavors a Barcelona, algunes exposades també a la sala de Balears del Museu d'arqueologia de Catalunya, que les va cedir per a aquesta exposició.

L‟exposició de 2016 va ser aprofitada per part de l‟Ajuntament per demanar públicament al Consell una ajuda per a l‟adquisició de l‟emblemàtic poblat.

 

 

Reciente
Visto
Comentado