Amnistía Internacional Illes Balears
MANIFEST DIA DELS DRETS HUMANS
10 de desembre, és un dia molt assenyalat per a Amnistia Internacional i per totes les persones defensores del drets humans
es.amnesty.org 11/12/2023 - 09:02:53

MANIFEST DIA DELS DRETS HUMANS. 10 de desembre de 2023

Avui, 10 de desembre, és un dia molt assenyalat per a Amnistia Internacional i per totes les persones defensores del drets humans; en questa data commemoram la promulgació de la Declaració Universal de Drets Humans, que va tenir lloc a París, tal dia com avui, en 1948.

Avui, per tant, en celebram el 75è aniversari. Durant tots aquests anys, s’han anat aconseguint molts d’avanços en drets humans i la seva implantació en el món ha anat creixent de tal manera que actualment la majoria de països han ratificat la Declaració Universal de Drets Humans i altres instruments posteriors en matèria de drets humans, assolint cada vegada més drets per a més persones.

Amb tot, no podem pecar d’optimisme: ens queda molt camí per recórrer. Resten un bon grapat de països que no han adoptat la Declaració; mentre que d’altres, malgrat que ho han fet, n’incompleixen una bona part dels seus preceptes.

Encara hi han milions de persones que no tenen garantits els drets humans més bàsics, com el dret a la vida i a la llibertat; persones que, just per pensar diferent, poden ser detingudes de forma arbitrària, en moltes ocasions per temps indefinit, sense acusació ni garanties, i sofrir tortura i desaparèixer per sempre, sense cap explicació a les seves famílies.

Algú dirà que això no passa al nostre país ni a altres democràcies consolidades, com si aquesta fos una raó vàlida per ignorar el que passa a altres éssers humans. I de tota manera, això tampoc és cert. Per exemple: als Estats Units d’Amèrica, més de la meitat d’estats continuen mantenint la pena de mort per delictes comuns i, en conjunt, és un dels majors executors de pena capital a tot el món.

Tampoc podem deixar de parar atenció a com els drets humans estan en qüestió o en clar retrocés a països que semblava que els havien assolit; també a la mateixa Unió Europea.

Encara ens queden grans reptes en matèria de drets humans: al nostre país, alguns com revertir el greu retrocés en la llibertat d'expressió i associació, amb l’aprovació l'any 2015 de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana (la coneguda com a 'Llei Mordassa') i la reforma del Codi Penal; les desigualtats econòmiques i socials, amb un 22% de la població en risc de pobresa o exclusió social i sense deixar de banda les conseqüències del canvi climàtic, com la sequera persistent, les altes temperatures i les onades de calor, que posen en perill la salut i la vida de milers de persones: l'àrea mediterrània és la regió que s'està escalfant a major velocitat.

La lluita contra la violència de gènere i la violència sexual; els múltiples obstacles que es troben les persones refugiades i els immigrants que cercan arribar a Espanya, fugint de conflictes armats, de la repressió o de la pobresa i la fam. També la garantia d'accés a la justícia per a les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, en un moment on a la nostra Comunitat Autónoma s’està plantejant la derogació de la Llei de Memòria Democràtica, aprovada en 2018.

Aquests són alguns dels desafiaments que continuen requerint que la societat civil segueixi lluitant sense treva pels drets humans arreu del món.

 

No podem oblidar tampoc les guerres que assolen el món i que són una vergonya per a tota la humanitat, on el dret internacional humanitari és ignorat i vulnerat sistemàticament, com resulta notori a les dues més properes, les que tenen lloc a Ucraïna i Palestina.

El dia dels drets humans és una diada per a celebrar les conquestes de drets al llarg de la història, però també per a recordar que aquests drets no poden donar-se per descomptats i que la seva salvaguarda i garantía exigeix un compromís diari de les nostres institucions, dels representants polítics i de tots els ciutadans.

És per tot això que la celebració d’avui també hauria de servir per sacsejar les nostres consciències i molt en especial la dels governants. Recordem que la Declaració Universal de Drets Humans comença declarant que “el reconeixement de la dignitat inherent i dels drets iguals i inalienables de tots els membres de la família humana és el fonament de la llibertat, la justícia i la pau en el món”.

 

Reciente
Visto
Comentado