Per acabar, Hinojosa i Fernández han recordat que el contracte
EL PSOE DE MANACOR PROPOSA QUE LES ESCOLETES 0-3 GARANTEIXIN LA GRATUÏTAT DE L’ESCOLA MATINERA I DEL MES DE JULIOL
Actualment el preu per a les famílies és de 21 euros al mes i els socialistes calculen que, en el cas hipotètic de que s’hi acollissin el 50% de les famílies, l’Ajuntament deixaria de percebre uns 17.000 euros.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 27/05/2024 - 11:20:00
Núria Hinojosa, delegada d’Urbanisme a l’Ajuntament durant l’anterior mandat, afirma que “a dia d’avui, l’Ajuntament de Manacor encara no ha aprovat el projecte constructiu

EL PSOE DE MANACOR PROPOSA QUE LES ESCOLETES 0-3 GARANTEIXIN LA GRATUÏTAT DE L’ESCOLA MATINERA I DEL MES DE JULIOL. Fan aquestes dues propostes amb motiu de la presentació d’al·legacions a l’Ordenança reguladora del preu públic per la prestació del servei d’escoletes 0-3 que s’ha d’aprovar en breu. Sol·liciten a l’Ajuntament que prioritzi la construcció de les escoletes 0-3 de Porto Cristo i s’Illot, per les quals s’ha rebut una subvenció de fons europeus per valor de 1.310.000 euros.

Recorden que el contracte d’atenció a la primera infància que permet prestar el servei a les escoletes finalitza el pròxim 31 de juliol i que és necessari que el nou contracte incorpori un increment del personal i millores laborals i salarials per les educadores infantils. Núria Hinojosa, portaveu del grup municipal socialista, i Amanda Fernández, diputada socialista al Parlament han ofert aquest matí una roda de premsa per senyalar la importància del servei de primera infància i fer una crida a l’Ajuntament de Manacor perquè el situï en el centre de l’agenda política.

En concret, al 2019 Manacor presentava una població de 1322 infants i només disposava de 190 places públiques i privades, la qual cosa es tradueix en què només tenen accés a una plaça pública el 14,37%

En primer lloc, Hinojosa ha anunciat la presentació de dues al·legacions a l’Ordenança que regula el preu públic de les escoletes. La primera reclama que l’Ajuntament de Manacor subvencioni el 100% del cost de l’escoleta matinera, des de les 7.30 h fins les 8.45 h. Actualment el preu per a les famílies és de 21 euros al mes i els socialistes calculen que, en el cas hipotètic de que s’hi acollissin el 50% de les famílies, l’Ajuntament deixaria de percebre uns 17.000 euros.

La segona al·legació proposa que l’Ajuntament de Manacor subvencioni el 100% del cost de l’escoleta durant el mes de juliol, que no rep la subvenció de la Conselleria d’Educació pel fet de no estar inclòs dins el calendari educatiu. El preu actual per a les famílies és de 197 euros al mes pels infants de 0-1 anys i de 187 euros pels de 1-2 i 2-3 anys. En el cas hipotètic de que s’hi acollissin el total de les famílies de les dues escoletes públiques, l’Ajuntament deixaria de percebre uns 14.000 euros.

En aquest sentit, hem de recordar que la Conselleria d’Educació assegura la gratuïtat de tot el primer cicle d’educació infantil durant la franja horària que va des de les 9 h a les 13 h, que és l’horari d’escolarització, des del mes de setembre al mes de juny. Per cobrir aquests costs, l'Ajuntament de Manacor rep una subvenció de 540.000 euros per cada curs escolar. Per tant, aquestes al·legacions van en la direcció d’aconseguir que el primer cicle d’educació infantil sigui econòmicament més viable per les famílies manacorines i que s’inverteixi en serveis a la primera infància per tal de garantir la qualitat i l’accés universal d’aquest servei.

Precisament per assegurar l’accés universal al servei de les escoletes 0-3 és necessari que Manacor creixi en número de places públiques. Així ho ha apuntat Amanda Fernández, directora general de Primera infància de la Conselleria d’Educació durant l’anterior legislatura, que assegura que “el municipi en té un elevat dèficit i se situa a la cua del rànquing del mapa escolar de les Illes Balears pel que fa a l’oferta de places en relació al total d’infants 0-3 empadronats.”

En concret, al 2019 Manacor presentava una població de 1322 infants i només disposava de 190 places públiques i privades, la qual cosa es tradueix en què només tenen accés a una plaça pública el 14,37% dels infants empadronats a Manacor (veure quadre adjunt). Com és conegut, la Conselleria d’Educació va posar en marxa a l’any 2021 convocatòries de creació de noves places públiques per als ajuntaments i la reconversió de guardaries en escoletes de la xarxa complementària. En el cas de Manacor, es concedeix al desembre del 2021 una subvenció per crear dues escoletes públiques a Porto Cristo i a s’Illot, de 74 i 30 places, respectivament. Aquesta subvenció es va veure ampliada al desembre de 2023, tant en terminis d’execució com en pressupost, fins a un total de 1.310.400 euros. Cal afegir també l’ajut en espècie d’assessorament tècnic i jurídic amb un valor de 64.688 euros, que rep Manacor. El termini per executar les obres d’ambdues escoletes finalitzarà, en principi, al setembre de 2025.

Núria Hinojosa, delegada d’Urbanisme a l’Ajuntament durant l’anterior mandat, afirma que “a dia d’avui, l’Ajuntament de Manacor encara no ha aprovat el projecte constructiu i, per tant, no ha iniciat la licitació de les obres per l’escoleta de Porto Cristo. En el cas de s’Illot, la licitació va quedar deserta a finals de l’any passat quan es va treure a concurs i no s’ha tornat a treure novament”.

Per acabar, Hinojosa i Fernández han recordat que el contracte d’atenció a la primera infància que permet prestar el servei a les escoletes finalitza el 31 de juliol de 2024 i encara no s’ha iniciat l’expedient per treure el nou contracte que haurà de recollir les millores salarials i laborals, així com una revisió de les necessitats òptimes de personal per millorar la qualitat educativa. 

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado